Zonnepanelen

Wij zijn een jonge en dynamische onderneming die ervan overtuigd is dat we allemaal iets kunnen bijdragen aan de bescherming van ons o zo kwetsbare milieu. In onze samenleving is de zon een van de weinige energiebronnen die moeder natuur ons gratis aanbiedt. Waarom er dan niet met volle teugen gebruik van maken door deze om te zetten in groene stroom door middel van een fotovoltaïsche installatie? Naast het plaatsen of renoveren van dakconstructies en -bekleding, plaatsen wij ook graag uw zonnepanelen met de grootste zorg.

Onze kennis en ervaring van deze markt staat waarborg voor een kwalitatieve en duurzame installatie van de beste fotovoltaïsche panelen op uw dak. Met deze know-how loodsen wij u doorheen de wereld van constant veranderende subsidieregeling, aanvraag van bouwvergunningen, groencertificaten, alle vragen over energie, types zonnepanelen, enz …

Wij zorgen voor een volledige uitwerking van uw dossier en de plaatsing van uw installatie. Wij staan garant voor een mooi ogend bouwconcept waar u nog lang zult van nagenieten.

Zonnepanelen laten plaatsen?

Bij het installeren van zonnepanelen moet bepaald worden waar de panelen precies komen te liggen en hoeveel zonnepanelen passen in de beschikbare ruimte. Zonnepanelen op het zuiden leveren de meeste opbrengst op.

Het klinkt misschien gek, maar zonnepanelen houden niet zo van warmte. Zonnepanelen presteren slechter als ze te heet worden. In 2018 waren er een dozijn woningbranden (deels in nog niet opgeleverde nieuwbouwhuizen) waarbij de brand ontstond bij de zonnepanelen. Let daarom op ’temperatuurcoëfficiënt’ van de zonnepanelen als je ze koopt.

Zogenaamde ‘indak’ zonnepanelen nemen in populariteit toe. Aarding van de zonnepanelen is ook belangrijk. Om gevaarlijke situaties en lagere opbrengsten te voorkomen moet je zonnepanelen door een vakkundig installateur laten plaatsen.

Het kan ook dat u zelf de zonnepanelen wilt plaatsen. Voor het plaatsen van zonnepanelen dient u het volgende in genoemde volgorde uit te voeren:

 • Bepaal de plaats van zonnepanelen, bevestigingsmateriaal, bekabeling en dakdoorvoer.
 • Bepaal de strings(lussen) van de zonnepanelen
 • Leg de DC-kabels (kabels van zonnepanelen naar omvormer)
 • Plaats de zonnepanelen terwijl u de DC-kabels van de panelen doorlust, gebruik eventueel verlengkabels

U dient zich te realiseren dat u zonnepanelen plaatst met een gewicht van 25 kilo. En als de zon intensief schijnt kunnen losse zonnepanelen, ook als ze niet zijn aangesloten, al onder spanning staan en een schokeffect teweeg brengen.

Het meest lastige bij het plaatsen van de zonnepanelen is de uitlijning. In veel gevallen moet u dan een keuze maken hoe u de zonnepanelen op gaat uitlijnen. Per rij zonnepanelen dienen 2 railzen gebruikt te worden. Vervolgens worden de zonnepanelen op de rails geklemd.

De voor- en nadelen van zonnepanelen

Voordat u de keuze neemt om wel of niet te kiezen voor zonnepanelen te kiezen, is het handig om eerst de voor- en nadelen van zonnepanelen naast elkaar neer te leggen. De voordelen worden maar al te vaak in de verf gezet, maar het is alleen maar eerlijk dat ook de nadelen eens op een rijtje gezet worden. Want er zijn natuurlijk ook nadelen te vinden bij het gebruik van zonnepanelen, maar deze wegen in de meeste gevallen niet op tegen de eerder genoemde voordelen.

De 4 voordelen van zonnepanelen

Uw energiekosten dalen per maand, want u wekt nu voor een deel (of helemaal) uw eigen stroom op.
U heeft uw zonnepanelen al binnen tien jaar terugverdiend. U kunt met tien zonnepanelen op uw dak al snel zo’n 600 euro per jaar op uw energiekosten besparen. Wekt u meer stroom op dan u verbruikt, dan kunt u dat terugleveren aan uw energieleverancier. De vergoeding die u hiervoor krijgt, verschilt per leverancier.

Zonnepanelen dragen bij aan een beter energielabel voor uw huis. Sinds 1 januari 2015 is het energielabel voor iedereen verplicht die een huis wil kopen, verkopen of verhuren. Daarnaast voegen zonnepanelen waarde toe aan uw huis, net als goede isolatie of een hele zuinige cv-ketel dat doen.

Het kiezen voor zonnepanelen is ook voordelig voor het milieu. Met zonnepanelen op uw dak wekt u uw eigen groene stroom op, helemaal duurzaam. Zonnepanelen verlagen daarnaast de CO2-uitstoot van uw huishouden. Voor een duidelijk overzicht hebben we de opsomming van de voordelen van zonnepanelen in een overzicht voor u gezet:

Opsomming voordelen van zonnepanelen

 • Dalende energiekosten
 • Beter energielabel
 • Hogere waarde van het huis
 • Goed voor het milieu

De 3 nadelen zonnepanelen

Een van de grootste nadelen is de prijs van een zonnepaneel. Dan loop je ook nog eens aan tegen een ander nadeel: zonnepanelen plaatsen doe je niet op een achternamiddag. Installatie van zonne-energie is ingewikkeld, zelfgemaakte zonne-energie vereist training en ervaring. Het kost veel tijd om zonnepanelen te installeren en veel geld om zonnepanelen aan te schaffen. Zonnepanelen levert op de lange termijn geld op, maar het is wel een dure aankoop die in een keer van je bankrekening gaat.

Er zijn natuurlijk nog wel meer nadelen te noemen, zoals de ontsiering van het landschap. Voor velen is het feit dat ze je dak kunnen ontsieren.

Goede ligging is noodzakelijk. Mocht uw dak waar u de zonnepanelen wilt plaatsen geen goede ligging hebben, is het niet verstandig om zonnepanelen te laten plaatsen. Licht u hier goed voor in om te kijken of de ligging wel juist is.

Opsomming nadelen zonnepanelen

 • De aanschafprijs
 • Ontsiering van het landschap
 • Bij geen goede ligging geen profijt

Heel wat aangehaalde nadelen kunnen worden vermeden door het afsluiten van een onderhoudscontract al of niet voor de duur van 20 jaar.

zonnepanelen plaatsen

Wat kosten zonnepanelen anno 2020?

Als u zonnepanelen wilt aanschaffen is het verstandig om inzicht te hebben in de gemiddelde prijzen. De prijzen van zonnepanelen zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het soort zonnepaneel, het vermogen en de kosten van de installateur. Maar ook van uw huishouden en energieverbruik.

Zoals eerder aangegeven, hangen de prijzen van zonnepanelen af van onder andere het soort zonnepaneel en van het vermogen. Omdat een omvormer onmisbaar is, zijn de kosten voor een omvormer al meegenomen in de gemiddelde totaalprijzen van zonnepanelen op deze pagina. Aangezien het om maatwerk gaat verschillen de prijzen per installateur.

De kosten van zonnepanelen verschillen ook per soort paneel dat u wilt. Er zijn drie soorten panelen:

 • Monokristallije panelen: Bij monokristallijne zonnecellen wordt het silicium gesmolten. Monokristallijne zonnecellen presteren iets beter bij hogere celtemperaturen. Monokristallijne panelen zijn vaak zwart, maar kunnen ook donkerblauw zijn.
 • Polykristallijne panelen: Polykristallijne zonnecellen hebben ten opzichte van Mono-kristallijne panelen een wat lager rendement en worden vaker toegepast op voor grotere daken. Polykristallijne panelen zijn normaal gesproken blauw en hebben een onbespoten aluminium frame. Polykristallijne panelen zijn wat goedkoper, maar hebben een lagere efficiëntie of werkingsgraad
 • Dunne film panelen: Dunne film zonnepanelen, ook wel CIS zonnepanelenen cigs zonnepanelen, genoemd zijn de laatste jaren in opkomst. Ze worden nog niet zoveel geplaatst als de gangbare kristallijne zonnepanelen, maar het aandeel van dunne film neemt zeker toe. Dunne film zonnepanelen zijn minder temperatuurgevoelig. Juist bij zonnige warme dagen kunnen dunne film zonnepanelen hogere rendementen halen van circa 2 tot 7% dan de gangbare poly/mono zonnepanelen.

Prijzen per soort paneel

Soort paneel Gemiddelde prijs per paneel
Monokristallijn €625 – €675
Polykristallijn €550 – €600
Dunne film €400 – 425

Prijzen zonnepanelen

aantal personen in het huishouden gemiddeld verbruik per jaar (kWh) aantal Wattpiek om te voorzien (kWh / 0,85) aantal panelen (250 Wattpiek per paneel) Gemiddelde prijs zonnepanelen Gemiddelde besparing per jaar
1 2300 2700 11 € 5000 – €5100 €525 – €530
2 3400 4000 16 €7500 – €7600 €780 – €785
3 4100 4800 20 €9000 – €9100 €925 – €950
4 4600 5400 22 €10000 – €10200 €1000 – €1060
5 5300 6200 25 €11500 – €11750 €1150 – €1220
6 5400 6350 26 €11800 – €12000 €1225 – €1250

De gemiddelde prijs van de zonnepanelen zijn inclusief omvormer en installatie. De prijzen die ver hieronder zitten zijn meestal van inferieure kwaliteit en degraderen veel sneller.

Ga voor meer informatie over de prijzen van zonnepanelen naar Zonnepanelen Expert.

Het rendement van zonnepanelen

Over weinig onderwerpen bestaan zoveel tegenstrijdige verhalen als over het financieel rendement of de terugverdientijd van zonnepanelen. Door alle rooskleurige berekeningen van aanbieders lijkt het financieel rendement van zonnepanelen vaak bijna te mooi om waar te zijn.

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van een groot aantal factoren. Een zonnepaneel heeft een maximaal rendement bij een temperatuur van 25 graden. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Voor een maximaal rendement wordt aangeraden om ze eens per jaar te reinigen.

Voor een correcte berekening van zonnepanelen rendement is het verstandig om minimaal een afschrijvingsperiode van 25 jaar te hanteren. Na 25 jaar zullen de goede zonnepanelen nog een rendement leveren van 85% van hun oorspronkelijke jaarlijkse opbrengst.

Een van de belangrijkste invloedsfactoren op het rendement is de ligging van het dak. Bij voorkeur dient het dak op het Zuiden gericht te liggen. Sinds de prijzen van zonnepanelen gedaald zijn worden zonnepanelen echter ook op Oost en West geplaatst.

De hoek van het dak speelt ook een rol. De optimale hoek ligt tussen de 15 en de 55 graden, afhankelijk van de windrichting. Bij een schuin pannendak nemen de zonnepanelen automatisch de hoek van het dak aan. Op een plat dak kunt u de hoek zelf bepalen. Hoe kleiner de hoek, hoe meer zonnepanelen u kunt plaatsen.

Soorten PV systemen

Dankzij flexibele panelen kunnen daken met golfstructuur toch in aanmerking komen voor een PV-installatie. ‘PV panelen’ is een term die in de wereld van zonnepanelen veel gebruikt wordt.

Waar staat ‘PV panelen’ voor? PV is de afkorting van ‘Photo Voltaic’. PV systemen, ofwel zonnepaneleninstallaties worden in Nederland over het algemeen aangesloten op het net. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een omvormer omdat we in huis gebruik maken van wisselstroom en de PV panelen daarentegen gelijkstroom opwekken.

De kosten van PV panelen is van vele factoren afhankelijk. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de capaciteit is, hoe hoger de kosten van PV panelen zijn. Een PV paneel heeft heden ten dage een capaciteit tussen 270 en 375 Wattpiek. Het betekent dat er ongeveer 10 to 14 PV panelen nodig zijn om het verbruik van een gemiddeld huishouden te kunnen opwekken. De kosten voor gehele installatie met PV panelen liggen over het algemeen tussen € 1,00 en € 1,50 per Wattpiek.

Er zijn 2 verschillende soorten PV systemen:

 • Netgekoppelde PV systemen
 • Off grid PV systemen

Netgekoppelde zonnepanelen zijn via een synchrone omvormer aangesloten op het stroomnet en leveren op die manier stroom aan het elektriciteitsnet. Om ervoor te zorgen dat de stroom in fase is, is een netsynchrone omvormer verplicht. De omvormer moet een vermogen hebben van minimaal 80% het piekvermogen van de zonnepanelen.

Off-grid sets werken met accu’s. Met onze off-grid sets met accu’s kunt u een stroomvoorziening aanleggen onafhankelijk van het net. Met een off-grid set kunt u de stroom van uw zonnepanelen opslaan in accu’s en deze later (bijvoorbeeld ‘s avonds of op een bewolkte dag) weer gebruiken. Gaat u uw off-grid set op een nieuwe locatie gebruiken, maak dan een inschatting aan de hand van uw apparaten. Off-grid systemen worden ook wel aangeduid als autonome systemen, eilandsystemen, netonafhankelijke systemen of autarkische systemen.

Zonnepanelen premie

Voor de premie voor pv-projecten tot 10 kilovoltampère omvormervermogen wordt door minister Demir voor het kalenderjaar 2021 een budget van 32 miljoen euro voorzien. Per woning of wooneenheid kan maar 1 premie voor een pv-installatie worden toegekend, op voorwaarde dat nog geen andere pv-installatie aanwezig is. De premie wordt alleen toegekend als de geplaatste zonnepanelen uiterlijk 2 maanden na de ingebruikname bij de distributienetbeheerder zijn aangemeld.

De investeringspremie zorgt ervoor dat de terugverdientijd circa 10 jaar bedraagt.
Zou de Vlaamse regering geen investeringspremie invoeren, dan zou de terugverdientijd voor zonnepanelen bij huishoudens hierdoor oplopen naar 13 jaar.

Zij gaat ervan uit dat ongeveer 27.000 pv-installaties in aanmerking komen voor de investeringspremie. Een deel daarvan wordt geplaatst op nieuwbouw die verplicht in een minimumaandeel hernieuwbare energie moet voorzien en dus niet voor een premie in aanmerking komt. Om pv nog beter te integreren, hopen wij dat deze premie in de toekomst gekoppeld kan worden aan flexibiliteit zoals energieopslag en vraagsturing.’

Heb ik een bouwvergunning nodig voor zonnepanelen?

Heb ik een vergunning nodig om zonnepanelen op mijn dak te plaatsen? In de meeste gevallen is geen (omgevings-)vergunning nodig voor plaatsing van zonnepanelen of zonnecollectoren. Soms is een vergunning wel nodig. Op Omgevingsloket kunt u een vergunningcheck doen voor plaatsing van zonnepanelen of zonnecollectoren.

Zonnepanelen mag u in veel gevallen vergunningvrij plaatsen, maar er zijn wel een aantal eisen waar de panelen en uw woning aan moeten voldoen. Panelen mogen niet zonder vergunning geplaatst worden op een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht.

Naast een eventuele vergunning, moet u nog aan een aantal regels voldoen met betrekking tot zonnepanelen. Ook als u geen vergunning nodig heeft, moet u deze regels naleven. Als u een vergunning nodig heeft, kunt u deze aanvragen bij uw gemeente.

Interessante links