Dakreiniging

Dakreiniging zorgt voor een mooier dak na het schoonmaken. Dakreiniging geeft een enorme opwaardering aan de uitstraling van een pand. Daarnaast verlengt het ook de levensduur van de dakbedekking. Een goede dakreiniging is daarom van groot belang. Na een dakreiniging kunt u er voor kiezen een dakcoating aan te laten brengen. Op de lange termijn is het aanbrengen van een dakcoating een goedkopere optie dan steeds een dakreiniging uit te laten voeren.

Een mooi schoongemaakt dak is mooier en voorkomt waterindringing. Water stroomt namelijk sneller van het dak af waardoor het niet onder het dakbeschot kan komen en sneller droogt na een regenbui. Het dak schoonmaken van je woning behoort tot de regelmatig terugkerende huishoudelijke werkzaamheden.

Je houdt van een frisse geur en een schone uitstraling. Daarom maak je ook met enige regelmaat de kozijnen aan de buitenkant schoon en hou je de gevel in het oog.
Net zoals een goed verzorgde gevel is ook het dak van groot belang. Het periodiek laten reinigen van het dak verhoogt de waarde van je woning en kan veel onnodige reparatiekosten voorkomen

De prijzen van een dakreiniging hangen geheel af van de soort vervuiling die zich bevindt op het dak. Voor een professionele dakreiniging betaal je gemiddeld tussen de 9 en 15 euro per m². Wil je meer weten over de kostprijs van een vakkundige dakreiniging? Lees dan vooral verder.

Wanneer het dak laten reinigen?

Wanneer is het nodig om jouw dak te laten reinigen en hoe gaat dakreiniging in z’n werk? Wanneer je ziet dat jouw dakbedekking van kleur verandert, is het zeker tijd om een vakman naar het dak te laten kijken.
Wanneer jij jouw woning wil verkopen is het dan ook een goed idee om het dak te laten reinigen. Zo hoef je niet nieuwe dakpannen te laten leggen, maar ziet het dak er door middel van dakreiniging weer uit als nieuw! Bij coating kun je ook een andere kleur laten aanbrengen en daarmee de uitstraling van jouw huis veranderen. Naast coaten kun je er ook nog voor kiezen om het dak te laten impregneren.

Dakreiniging is aan te raden om een keer per paar jaar te doen. Dakreiniging dient gedaant te worden als door algen en mos de dakpannen niet meer kunnen ademen en de bescherming van het dak wordt aangetast. Zo hoef je niet nieuwe dakpannen te laten leggen, maar ziet het dak er door middel van dakreiniging weer uit als nieuw! De werkwijze van de meeste dakreinigingsspecialisten is dat het dakreinigingen met heet water onder hoge druk gebeurt. Je kunt ervoor kiezen om na de dakreiniging de dakpannen nog een extra beschermlaag te geven.

Een rieten dak laten reinigen kost meer tijd, dit omdat riet door de kwetsbaarheid van het materiaal niet onder hoge druk kan worden schoongemaakt.

Het grote voordeel van de dakreiniging te laten uitvoeren door een vakman, is dat hij precies weet wat hij doet. Ook hoef je niet zelf het dak op om de dakreiniging uit te voeren, maar kan een vakman op veilige wijze jouw dak weer als nieuw maken!

Laat uw dak ontmossen!

Jouw dak reinigen door het te laten ontmossen heeft een aantal interessante voordelen. Door het dak te laten ontmossen blijft het dak er bijvoorbeeld verzorgd uitzien en de afvoer van regenwater wordt bij het ontmossen van een dak best afgesloten.

Het ontmossen van daken kan gebeuren met of zonder reinigingsmiddelen. Een dak ontmossen zonder reinigingsmiddel gebeurt bijna altijd met behulp van een hogedrukreiniger. Bij het ontmossen met een reinigingsmiddel wordt het dak eerst schoongespoten volgens de hierboven beschreven methode. Je dak laten ontmossen zal zo veel minder snel moet gebeuren.

Voor het laten ontmossen van jouw dak betaal je een gemiddelde prijs van €9 à €15 per m². Voor het laten ontmossen en coaten van jouw dak betaal je een gemiddelde prijs van €30 à €45 per m². Je kan er natuurlijk voor kiezen om jouw dak zelf te ontmossen, dan wordt het ook een stuk goedkoper.

Het ontmossen van dakpannen zie je in Nederland veel in groene gebieden. Het ontmossen van leien is wat makkelijker dan van dakpannen. Aan de andere kant zie je op een leien dak wel sneller vuiligheid dus het is maar goed ook dat deze makkelijker te ontmossen zijn.

Dak impregneren

Uw dak laten impregneren is een slimme en logische volgende stap na het reinigen van uw dak. Het impregneren is echter wel een extra werkzaamheid en u betaald dus los voor het impregneren en los voor het reinigen van uw dak. Om schade door aanhechting van mossen of algen aan uw dak in de toekomst te voorkomen kunt u uw dak te laten impregneren.

Het dak impregneren wordt gedaan om dakpannen, leistenen of dakplaten waterafstotend te maken. Daarnaast is het impregneren van uw gevel ook een verstandige keuze, zo beschermt u gelijk uw hele woning. Voorafgaand aan het impregneren van uw dak dient het dak wel altijd eerst gereinigd te worden. Mocht u uw hele dak willen vernieuwen, is het ook een optie om uw dak gelijk te laten isoleren.

Het is belangrijk dat je dakpannen, leistenen of daplaten droog en schoon zijn voor je het dak gaat impregneren. Na het impregneren van uw dak is dak reiniging niet meer noodzakelijk omdat er weinig tot geen kans op aanslag meer bestaat.
Bij het dakpannen impregneren of impregneren van de leistenen of dakplaten is het verbruik ongeveer 0,1 tot 0,3 Liter per M². Na het impregneren krijgt uw dak een mooie nieuwe uitstraling en wordt de levensduur van uw dak aanzienlijk verlengt.

Wat is het verschil tussen uw dak laten impregneren en dakcoating?

Het principe van het coaten van een dak is dat er een coating aangebracht wordt op de bestaande dakpannen. Het gaat om een vloeibare dakcoating die de vakman door middel van een roller, kwast of zelfs een verfspuit aanbrengt.

Het verschil tussen uw dak coaten en uw dak impregneren is dat bij coating er een nieuwe kleur aan het middel toegevoegd kan worden. Het middel dat gebruikt wordt bij impregneren is kleurloos en behoud de originele kleur van het dak van uw woning.

Een dakcoating voorkomt vervuiling zoals algen en mos en geeft daken een vernieuwde uitstraling en sprekende kleur. Betonnen en gebakken dakpannen zijn geschikt voor dakcoating, maar bij geglazuurde dakpannen is coaten geen optie. Een vakman kan u vertellen wat voor dakpannen u heeft en of deze geschikt zijn voor dakcoating.

De kosten voor het aanbrengen van dakcoatings verschillen per situatie. Voor het aanbrengen van dakcoatings liggen de kosten gemiddeld tussen de €10,- tot €20,- per m².

Voorkom problemen, reinig uw dakgoten!

Ieder huis heeft dakgoten om het hemelwater af te voeren. En hoe belangrijk schone dakgoten dus ook zijn: ze krijgen vaak niet de aandacht die ze verdienen. Laat jij je dakgoten schoonmaken door een vakman? Dan blijven je dakgoten vrij van vuil. Dakgoten verstoppen doordat er bladeren, mos, vogelnesten en ander vuil in terecht komen. Het hele jaar door komt er vuil en aanslag in onze dakgoten en regenpijpen. Om overlast zoals lekkage en waterschade te voorkomen is het verstandig om uw dakgoten periodiek te laten schoonmaken.

We zien het helaas vaak voorkomen dat woningbezitters te lang wachten om hun dakgoten en regenpijpen te laten reinigen. Wanneer u de dakgoten niet laat reinigen kunnen er vervelende problemen ontstaan zoals overstromende dakgoten en dakgoten die afbreken door gewicht van het water

Voorkom dus grote schade en laat uw dakgoten periodiek inspecteren en reinigen. De reiniging van uw dakgoten en/of regenpijpen worden altijd in één dag uitgevoerd. Je kunt dakgoten laten schoonmaken door een specialist, maar het is ook prima zelf te doen! Wij raden aan om je dakgoten 1x per jaar schoon te maken. Klim dan op de ladder en check hoe vol je dakgoten zitten.

Wat kost het om uw dak te laten reinigen?

Voordat u uw dak wilt laten reinigen is het belangrijk dat u de kosten hiervan weet. De gemiddelde kosten van een dakreiniging variëren enorm per dakdekkersbedrijf. Als u exact de kosten wilt weten is het belangrijk dat u ongeveer uw dakoppervlak weet. De kosten van een dak reinigen worden in het algemeen per m2 berekend.

Het periodiek laten reinigen van het dak verhoogt de waarde van je woning en kan veel onnodige reparatiekosten voorkomen. Voor je het weet wordt je geconfronteerd met poreuze dakpannen en een behoorlijke kostenpost. Hierdoor is het dus beter om af en toe je dak te laten reinigen, zodat je niet ineens voor onverwachtse hoge kosten komt te staan.

Wat laten doen? gemiddelde prijs (per m²)
dakreiniging €7,50 – €10
dak ontmossen €12 – €15
dak impregneren €2,50 – €5
dakcoating €15 – €25
dakgoot reinigen €2 – €5

Meer informatie over dakreiniging en dak ontmossing op Stensteen.be.

Groen dak subsidies

In duurzame en klimaatadaptieve gemeenten wordt subsidie gegeven voor het groene dak. Die subsidie stimuleert vele bedrijven en particulieren tot het aanleggen van een groendak. Zodra de gemeente u subsidie geeft, moet binnen 6 maanden het groende dak klaar zijn en heeft u de factuur ingediend bij de gemeente.Benieuwd of uw gemeente u subsidie geeft? Zoek het op!

Particulieren die een groen dak willen laten aanleggen kunnen rekenen op een gemeentelijke subsidie bij minimaal 5 m². Subsidie voor elk gebouw dat minimaal 3 jaar oud is en een dak heeft van minimaal 15 m² komt in aanmerking voor deze subsidie.

De subsidie bedraagt € 30 per m² met een maximum per aanvraag van € 2.500 voor particulieren en € 25.000 voor sociale verhuurders en bedrijven. De maximale subsidietoekenning bedraagt 50% van de totale kosten. Voor de volledigheid dient te worden vermeld dat de subsidieregeling alleen geldt voor panden die zijn aangesloten op de gemengde riolering. Per aanvraag is er een maximumbedrag waarvoor u subsidie kunt krijgen. Bij een subsidiebedrag van bijvoorbeeld € 20 per m² is het maximumbedrag € 2.000 voor particulieren en € 8.000 voor stichtingen/bedrijven.