Je woning renoveren

Tijdens het bouwen heb je natuurlijk allerlei materiaal nodig, maar het is ook mogelijk dat je bijvoorbeeld een vergunning moet hebben wanneer het gaat om renovatiewerkzaamheden aan de buitenkant van de woning. De laatste tijd zien we ook een opmerkelijke groei van renovaties die geënt zijn op energie besparing in een huis, denk bijvoorbeeld aan beter isoleren van een woning, kozijnen laten vervangen een dakkapel laten aanbrengen op uw dak of een efficiëntere cv-installatie laten aanleggen. Als je hebt besloten om de isolatie te verbeteren, de gevel aan te pakken, het buitenschrijnwerk te vervangen, het dak te vernieuwen of zonnepanelen te plaatsen, kom je mogelijk in aanmerking voor premies die de kosten van je werken zullen drukken. Wat kost het om uw woning te renoveren , welke prijs moet ik betalen voor het verbouwen van mijn huis waar moet ik rekening mee houden bij verbouwen en renoveren ?

Meer informatie renovatiewerken vind je op Renovatiewerkengids.be

Kleine renovatiewerken

Binnenschilderwerk is ongeveer eens in de 7 jaar toe aan een nieuwe laag verf. Kwetsbare oppervlakken, zoals de trap, vragen doorgaans vaker om onderhoud. Binnenschilderwerk is van groot belang voor de uitstraling van uw interieur. Heeft u de meest prachtige meubels en accessoires in uw huis staan, maar bladdert de verf af van uw kozijnen of is uw plafond bedekt met vochtplekken? Dit heeft een negatieve invloed op de uitstraling van uw gehele interieur.

Binnenschilder
Per m² € 30 – € 35
Per uur € 35 – € 40

Metselwerken

Als u een nieuwbouw of oudere woning heeft en u wilt een aanbouw of opbouw laten bouwen dan zullen de binnenmuren en de buitenmuren gemetseld moeten worden met een goede isolatie. Wanneer u dit wilt laten uitvoeren zult u merken dat het iets duurder is dan metselwerk met traditionele bakstenen is. Ook zijn er speciaal voor binnenmuren snel bouw stenen die gemetseld kunnen worden om zo een binnenmuur te maken. Het is onmogelijk om vooraf vaste prijzen te noemen, toch kunt u uitgaan van ongeveer van €80 tot €120 per gemetselde vierkante meter. Denk hierbij aan de voegspecie, de bakstenen soort die gekozen wordt, en is het voorbereidende werk al gedaan als de metselaar komt of moet de metselaar de voorbereiding nog doen voordat het metselwerk begint.

Gyprocwerken

Gyprocwerken is reeds jaren actief en gespecialiseerd in het plaatsen en afwerken van wanden, plafonds, schuin, vlak, gebogen of ingewerkte lichtlijsten. Mooi afgewerkte (systeem)plafonds, gyprocwanden, het afvoegen van gyprocwanden en plafonds, een nette afwerking en goede service. Gyprocwanden plaatsen is maar de eerste stap in het renoveren of afwerken van uw interieur. Met gyprocplaten plaats je gemakkelijk een scheidingswand, voorzetwand of vals plafond vanaf €25,-per m². Hoe die prijs om gyproc te plaatsen exact berekend wordt, kom je hier te weten. Een voorzetwand kost gemiddeld €25,- tot €30,- per m². Hierbij gebruikt de vakman metal stuf profielen van 55 millimeter en hebben de platen ongeveer 50 millimeter aan isolatie.

Stucwerk

U wilt ongetwijfeld prachtig stucwerk op uw muren en plafonds maar u heeft hier tot op heden vanaf gezien omdat u bang bent voor het tarief of de kosten van een stucadoor? Bij behang klaar stucwerk zijn kleine oneffenheden in de muur niet erg, u gaat immers behangen waardoor hier niets meer van te zien is. Als u de muur of plafond wilt sauzen dan is het van belang dat de ondergrond helemaal glad en egaal is. Stucadoors zijn dan iets meer tijd kwijt aan de klus, waardoor de prijzen hoger liggen. Er zijn verschillende soorten van stucwerk mogelijk zoals glad pleisterwerk ( wat het meest gekozen wordt ) of een gestructureerde afwerking zoals spachtelputz of spackspuitwerk Alle soorten stucwerk kunnen zowel handmatig of met een zogenoemde gipsspuit worden aangebracht. De kosten voor stucwerk variëren van gemiddeld € 5 per m2 tot € 25 per m2, inclusief het laten aanbrengen door een stucadoor. Stucwerk geeft ruwe wanden en plafonds in je woning een mooie gladde afwerking. Het latex spuiten van plafonds is dus ook een goede optie, het is sneller en makkelijker en scheelt dus tijd en geld.

Chapewerken

Chapewerken, of chape, of een ondervloer, of een dekvloer – deze termen worden allemaal gebruikt voor de cementlaag die als ondergrond dient voor de vloerafwerking. M.B.T. chapewerken is een jong bedrijf waar u terecht kan voor alle vloerisolatie en chapewerken. Premies: als je de chapewerken combineert met het laten plaatsen van vloerisolatie, kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op verschillende premies. Schuimbeton is erg geschikt als uitvullingschape, isolerende onderlaag bij vloerverwarming,

Badkamerrenovatie

De prijs voor een badkamerrenovatie is afhankelijk van de werken. Kostprijs badkamerrenovatie Voor het plaatsen van een volledig vernieuwde basis badkamer. Grijp nu uw kans en laat uw bad of douche vervangen door een veilige inloopdouche. De badkamer renovatie kosten lopen in dat geval, afhankelijk van je type stijl en voorkeur, op tot € 10.000 of meer. Je hecht enorm veel waarde aan design en stijl en je wilt alleen de beste kwaliteit in je vernieuwde badkamer. In deze geschetste situatie moet je rekening houden met totale kosten van gemiddeld € 5.000 – € 7.500 voor een gemiddelde badkamer van 9 m2. Dit bedrag is inclusief montage, materiaal en btw.

Dakbedekking renoveren

Ook bij renovaties van bestaande daken kan het nodig zijn om de volledige dakconstructie te vernieuwen, bijvoorbeeld als de constructie begint door te zakken of aangetast is door vocht. Onze geprofileerde metalen platen kunnen veelzijdig worden toegepast bijvoorbeeld op daken van woonhuizen, kantoor- en bedrijfspanden, hallen, loodsen, schuren, stallen, maar ook voor kleine projecten als carport, schuurtje of tuinhuisje zijn onze metalen platen uitermate geschikt. Een nieuw dak met een goede kwaliteit dakbedekking begint gemiddeld bij €45,­ per m2. De prijs kan natuurlijk lager uitvallen bij grotere dakoppervlakten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een nieuwe dakbedekking of het plaatsen van dakisolatie.

Gevelrenovatie

Een gevelreiniging is natuurlijk niet echt het renoveren van uw gevel maar door het reinigen knapt de gevel al snel op en de kosten voor het reinigen van de buitenmuren is vele malen voordeliger dan de renovatie zelf. Een van de belangrijkere redenen is om gevelrenovaties tijdig ( op tijd ) uit te laten voeren zodat de totaalkosten voor het herstellen van de oude gevel mee gaan vallen en niet tegen. De meeste oude gevels en buitenmuren met oude kapotte voegen zien er vervallen uit en doen uw woning zeker niet ten goede als u deze wilt verkopen of wilt opknappen. Als je alle voordelen dus op een rijtje zet zal het reinigen, impregneren en het laten renoveren van je voegen van je gevel een totaalprijs geven van rond de € 3.000 à € 3.300 uitgaande van een gevel van 60 m2. Maar wat zijn de gemiddelde m2 prijzen van een gevelrenovatie voor uw woning en wanneer is het laten renoveren van je oude gevel nu echt nodig? De gemiddelde kosten voor een gevelreiniging in Amsterdam beginnen al vanaf € 5 tot € 8 per m2 ( vierkante meter ) Maar wat zijn nu de exacte prijzen om uw eigen gevel van uw huis grondig te laten reinigen ( schoon te laten maken ) en hoe worden deze kosten per vierkante meter ( m2 ) berekend? Op de pagina gevelreiniging kosten vindt u meer exacte informatie over de prijzen van het laten reinigen van uw vervuilde gevel of buitenmuren.

Dakreiniging

Na het schoonmaken van het dak is het impregneren van de dakpannen of oude golfplaten ( asbest ) een zeer goede oplossing om zo in de toekomst alg, vuil, mos, te voorkomen. Door op tijd uw dak te laten schoonmaken en te laten ontmossen voorkomt u in de loop van de tijd veel schade en kosten, en uw woning toont namelijk ook veel netter met een gereinigd nieuw dak of gevel. Wil je jouw dak na het ontmossen/reinigen extra beschermen tegen mossen, algen en weersinvloeden, dan kan je nog een vuil- en waterafstotende dakcoating laten aanbrengen. Impregneren of het aanbrengen van een dakcoating zorgt ervoor dat vuil en water af ge stoten worden en geen hechting meer kunnen krijgen op de dakpannen. De kosten van het nadien extra laten coaten (zie verderop voor info over de dak coaten ) bevindt zich tussen de €10 en €20 per m². Het simpel impregneren van de dakpannen is goedkoper maar kan zeker ook afdoende zijn.

Dakisolatie

Dakisolatie langs buiten: bij het isoleren van bestaande daken langs de buitenzijde moet eerst de dakbedekking verwijderd worden om vervolgens de dakisolatieplaten te plaatsen. Dakisolatieplaten uit PUR (voluit polyurethaan) hebben een zeer goede isolatiewaarde, waardoor ze in een beperkte dikte kunnen geplaatst worden. De infographic Kosten en besparingen dakisolatie (Rc=4)’ gaat over het geld dat je bespaart met dakisolatie bij verschillende type woningen, in een moderne stijl met groene vlakken en zwarte iconen (huis met schuin dak, huis met plat dak, winkelwagen). Voor het verwijderen van de oude dakbedekking, het plaatsen van isolatieplaten langs de buitenzijde en het vernieuwen van de dakbedekking beginnen de kosten ongeveer bij 75 euro per vierkante meter. De kosten van dakisolatie zijn afhankelijk van de isolatiemethode, het materiaal en de isolatiewaarde. Wanneer je aan de voorwaarden voldoet, heb je voor dakisolatiewerken recht op een subsidie van ongeveer € 20 per m². Laat je de zolder of vlieringvloer isoleren, dan bedraagt de subsidie € 5 per m². Hieronder vind je de belangrijkste pluspunten van het isoleren van daken met isolatieplaten:

Totaalrenovatie woning

Zo zou de renovatie van een woning van 150 vierkante meter tussen de 112.500 en 225.000 euro kosten. Voor de nieuwe elektriciteitskast, het vernieuwen van de kabels en het plaatsen van stopcontacten en schakelaars betaal je tussen de 7.000 en 10.000 euro in een gemiddelde woning (van 150 vierkante meter). Voor deze renovatie dient al snel rekening te worden gehouden met een prijskaartje van rond de 11.500 euro. Bij een woning met een grondoppervlakte van 150 vierkante meter komt je op die manier makkelijk tot een prijs van 12.500 euro.

Prijzen renovatiewerken

Als we uitgaan van gemiddelde prijzen komen we tot bijvoorbeeld de volgende conclusie: voor een dakrenovatie mag je uitgaan van een gemiddelde kostprijs van ca. €300,- per m². Voor nieuwe ramen mag u rekenen op een gemiddelde van €400,- à €650,- per raam. En ben je benieuwd wat een complete huis renovatie gaat kosten, wanneer je de klus uitbesteed aan een professionele vakman? Wanneer er gemiddeld een oppervlak van 5 bij 3 meter bij de woning is aangebouwd, dan zal de duurste renovatie gemiddeld zo’n € 24.000,- gaan kosten. Het uurloon van aannemers ligt veelal tussen de €20 en €70 per uur. Wil je een bepaalde ruimte gaan renoveren dan kun je rekening houden met de gemiddelde prijzen voor onderstaande ruimtes, waarbij in de richtprijs ook het sloopwerk en de afvoer van bouwafval is opgenomen: De gemiddelde kostprijs voor een gemiddelde renovatie zal ongeveer € 11.500,- gaan kosten.

Wat kost een renovatie? 

Complete huis renovatie Kosten per m³
Klein huis (100 m²) €400 – €500
Gemiddeld huis (150 m²) €350 – €400
Groot huis (200 m²) €300 – €350

 

Renovatiepremie:

https://www.vlaanderen.be/overkoepelende-renovatiepremie

https://www.wonenvlaanderen.be/premies/voor-wie-de-vlaamse-renovatiepremie

https://www.premiezoeker.be/