Gevelbekleding

Kunststof gevelbekleding is een stijlvolle en aantrekkelijke uitstraling van je woning of bedrijfspand draagt bij aan het leefplezier. Met kunststof gevelbekleding kunt u uw gevel voorzien van een prachtige uitstraling.
Gevelbekleding is gezichtsbepalend voor de woning.

De gevelbekleding van uw woning moet lang meegaan en het liefst ook nog milieuvriendelijk zijn. Keralit is duurzame en milieuvriendelijke gevelbekleding dat gemaakt wordt van gerecyclede kunststoffen. Keralit is beschikbaar in verschillende soorten gevelbekleding en in diversematerialen. Keralit gevelbekleding is ook nog eens erg betrouwbaar en waardevast.

Wat voor soort materiaal gevelbekleding past bij u?

Gevelbekleding wordt in Nederland al decennia toegepast ter bescherming van de gevel of als verfraaiing van de woning. Zoekt u gevelbekleding voor uw huis of kantoorpand? Gevelbekleding is verkrijgbaar in diverse kleuren en soorten. Vroeger bestond gevelbekleding uit houten gevelpanelen in de vorm van potdekseldelen, rabatdelen of schroten. In de loop der jaren kwamen er diverse soorten gevelbekleding op de markt. In dit artikel gaan we daar wat dieper op in.

Houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding is onderhoudsvrij op een jaarlijkse schoonmaak na, wat veel tijd bespaart. Deze goudkleurige houten gevelbekleding voelt zacht aan en is eveneens een duurzame optie. Met onze duurzame houten gevelbekleding kiest u dus niet alleen voor kwaliteit, maar kiest u ook voor het milieu. Overigens kan houten gevelbekleding worden geleverd in allerlei kleuren. Houten gevelbekleding geeft jouw woning een warme en natuurlijke uitstraling. Rabatdelen zijn ideaal te gebruiken als houten gevelbekleding. Veelzijdig: houten gevelbekleding biedt voor ieder wat wils. Bij de meeste gebouwen wordt houten gevelbekleding horizontaal geplaatst.

Reken voor houten gevelbekleding op een gemiddelde prijs van € 100 à 200 per m² (incl. plaatsing en btw, excl. gevelisolatie). Houten gevelbekleding moet minstens 15 mm dik zijn, 18 mm is ideaal. Daarbij wordt een draagconstructie/regelwerk aan de gevel geplaatst, waarop de houten gevelbekleding vervolgens bevestigd wordt. Als je houten gevelbekleding plaatst, overweeg dan ook de plaatsing van gevelisolatie. Bij houten gevelbekleding kan je de gevel isoleren met harde isolatieplaten of zacht isolatiemateriaal.

Crepi gevelbekleding

Crepi is een van de populairste soorten gevelbekleding. Hoewel het misschien minder bekend is, is crepi een volwaardig alternatief voor baksteen of andere gevelbekledingen. Deze crepi dient eerder als afwerkingslaag dan als gevelbekleding op zich. Crepi is goedkoper dan andere soorten gevelbekleding.

Waar oudere woningen vaak omhuld zijn door klassieke bakstenen, worden nieuwere woningen vaak omringd door crepi gevelbekleding. Door de strakke professionele afwerking verkrijgt uw woning met een crepi gevelbekleding een mooie en moderne look. Dit neemt echter niet weg dat een crepi gevelbekleding ook kan gebruikt worden bij rustieke of klassieke woningen. De combinatie van landelijke of rurale bouwstijlen met een ingewerkte crepi gevelbekleding geeft uw woning juist een authentieke uitstraling mee. Soms worden er ook deeltjes kwarts of marmer verwerkt in uw crepi gevelbekleding voor een unieke en industriële afwerking. Met een geïsoleerde crepi gevelbekleding zal uw energiefactuur ook nog eens gevoelig dalen.

Metalen gevelbekleding

Gevelbekledingen in metaal worden omwille van hun architectonische mogelijkheden en lange levensduur steeds meer toegepast. Aluminium en inox zijn veel gebruikte materialen maar ook koper en zink worden als gevelbekleding toegepast.

Een gevelbekleding in metaal is ideaal voor een moderne woning. Het gaat zeer lang mee maar is ook één van de duurste gevelbekledingsmaterialen. Aluminium gevelbekleding is erg sterk, licht van gewicht (drie maal lichter dan staal) en heeft nagenoeg geen onderhoud nodig. Een gevelbekleding in inox is duurzaam en in de regel ook aantrekkelijk geprijsd.

Metalen gevelbekleding kan afhankelijk van de vorm ervan (panelen, sidings, shingles, enz.) op verschillende manieren aan de gevel worden bevestigd. Bij het plaatsen van metalen gevelbekleding dient men er rekening mee te houden dat er zich condens kan gaan vormen aan de binnenzijde van de beplating. Tip: Laat de plaatsing van gevelbekleding altijd over aan een professional met ervaring.

PVC gevelbekleding

PVC gevelbekleding, een stijlvolle en aantrekkelijke uitstraling van je woning of bedrijfspand draagt bij aan het leefplezier. Je gevel bekleden met PVC  biedt vele voordelen waarvan duurzaamheid en prijs het meest doorslaggevend zijn. PVC gevelbekleding is rotvrij, in tegenstelling tot bijvoorbeeld houten gevelbekleding, en zeer makkelijk te bewerken en te monteren. Af en toe de PVC gevelbekleding afsoppen en het ziet er weer uit als nieuw! PVC gevelbekleding vraagt amper onderhoud en is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en kleuren.

PVC gevelbekleding is verkrijgbaar in allerlei soorten, stijlen, kleuren en maten. PVC gevelbekleding kent veel voordelen ten opzichte van andere soorten gevelbekleding. Zo is PVC gevelbekleding zeer duurzaam en milieuvriendelijk, omdat de meeste soorten worden gemaakt van recyclede kunststoffen. Je kunt de PVC gevelpanelen zowel horizontaal als verticaal monteren. PVC schroten zorgen voor bescherming en verfraaiing van woningen, kantoren en bedrijfspanden.

Steenstrips

Steenstrips als gevelbekleding biedt volop mogelijkheden. Grote keuze aan formaten en materialen voor steenstrips als gevelbekleding: steenstrips zijn er in allerlei texturen en vormen. Snelle plaatsing: steenstrips zijn makkelijk te hanteren en op maat te zagen, waardoor de gevelwerken snel kunnen opschieten. Dankzij deze beperkte dikte zijn steenstrips ideaal voor een gevelrenovatie met een minimum aan ruimteverlies.
Gevelbekleding steenstrips is niet alleen relatief voordelig, daarnaast ziet het er ook nog eens fantastisch uit.

Steenstrips worden meestal gemaakt van echte bakstenen die worden verzaagd. Hierdoor kun je het verschil niet zien tussen een bakstenen gevel en een gevel die is afgewerkt met steenstrips. Ook niet op de hoeken, want de steenstrips die op de hoeken worden geplaatst, zijn op een speciale manier uitgezaagd. Door steenstrips op isolatie aan te brengen verbeter je dus je wooncomfort én het uitzicht van de woning.

Leien gevelbekleding

Een gevelbekleding bestaande uit leien is tegenwoordig erg populair. Leien gevelbekleding is bijvoorbeeld zeer licht waardoor het eenvoudig kan worden geplaatst.Kies je voor leien als gevelbekleding, dan kies je voor een moderne onderhoudsvrije gevelafwerking. De levensduur van leien gevelbekleding is afhankelijk van het type lei en de oriëntatie van de gevel.

Er zijn verschillende manieren waarop men de leien kan bevestigen:

  • Enkelvoudige horizontale dekking: hierbij worden de leien horizontaal op een houten raamwerk geplaatst.
  • Halfsteensverband: Deze methode lijkt op een horizontale dekking alleen verschilt de positionering van de leien (halfsteens, zoals bij metselwerk).
  • Quatro: de leien overlappen elkaar niet maar sluiten op elkaar aan.

Bij gebruik van vierkante leien krijgt de gevel hier een modern en egaal uitzicht door. Kunstleien kunnen gespijkerd worden, waardoor een onzichtbare bevestiging mogelijk is. Bij natuurleien is dit niet mogelijk.

Gevel kaleien

Kaleien is je muur inpappen met een kalkpleister. Kaleien is geen product, maar een techniek. Kaleien is een oude schildertechniek waarbij dunne kalkpleister met een blokkwast op de muur, meestal metselwerk, wordt uitgestreken. Kaleien wordt zowel toegepast bij gevels als binnenmuren en zowel bij nieuwbouw als renovaties. Je huis kaleien is een goede zaak voor de bescherming van je gevel tegen allerlei weersinvloeden. Bovendien is kaleien een intensieve klus die in verschillende lagen en dus ook verschillende tijdsperioden uitgevoerd moet worden. Door het toevoegen van kleurpigment kan kaleien ook in andere kleuren.

Een vakman biedt bovendien enkele interessante voordelen die wegvallen bij het zelf kaleien van de gevel:

  • Advies op maat: Is jouw gevel geschikt om te kaleien?
  • Is een gevelreiniging nodig alvorens de gevel te kaleien?

Bij het kaleien van gevels zijn vooral de voorbereidende werken tijdrovend. Wel zijn alle ruwe en poreuze steenachtige ondergronden of onbeschilderde minerale buitenbepleisteringen zijn geschikt om op te kaleien.

Gevel cementeren

Cementeren is een techniek waarbij het metselwerk van de buitenmuur wordt behandeld met een dunne laag cement.
Door te cementeren worden ook bijvoorbeeld vorst- en verweringsplekken verdoezeld.

Een muur cementeren is een efficiënte en goedkope methode van gevelrenovatie. Een buitenmuur cementeren betekent dat het metselwerk van de gevel voorzien wordt van een cementlaag (mix van cement met zilverzand). De muur ziet er na het cementeren namelijk niet alleen als nieuw uit, hij is ook beter beschermd tegen allerlei weersinvloeden.

Cementeren kan niet alleen toegepast worden op een gevel, maar ook op een binnenmuur, badkamer, watertank, en nog veel meer. Vooraleer het cementeren van de gevel kan beginnen moet deze eerst grondig gereinigd worden. Waterdicht cementeren is belangrijk om de buitenmuur te beschermen tegen vuil en vocht. Daarom wordt na het cementeren een waterafstotende coating, meestal tot zo’n 50 cm boven de grond, aangebracht.

Wat kost gevelbekleding?

Elke soort gevelbekleding kent zijn eigen prijskaartje. De prijs van de bekende hoogwaardige kwalitatieve merken ligt wat hoger dan de onbekende B-merken.

Elk soort heeft natuurlijk ook zijn eigen prijs. De prijzen zijn sterk afhankelijk van de oppervlakte, de gekozen houtsoort en de dikte van de isolatie. De duurste optie: de topprijzen voor het bekleden van je gevel met metaal liggen rond de €180 per vierkante meter.

Omdat de gevelbekleding prijzen richtprijzen zijn, kunnen deze verschillen in uw persoonlijke situatie. De verschillen in gevelbekleding prijzen kunnen wel uiteen lopen tot een verschil van 40%. Wat mogelijk ook invloed heeft op de gevelbekleding prijzen is de optionele isolatie. De gevelbekleding prijzen van hout liggen gemiddeld rond de € 65 per m². Crepi heeft dan weer een van de hogere gevelbekleding prijzen, namelijk gemiddeld € 80 per m². Zie onderstaande tabel voor de gemiddelde prijs per materiaal. De prijzen zijn inclusief plaatsing.

Materiaal Gemiddelde prijs (per m²)
Hout €95 – €100
Crepi €38 – €42
Leien €75 – €80
PVC €75 – €80
Metaal €50 – €55
steenstrips €145 – €155

Meer informatie over gevelbekleding op Alba construct.

Gevelbekleding en isolatie

Buitengevelisolatie is interessant wanneer spouwmuurisolatie geen afdoende resultaat biedt of wanneer de gevel in slechte staat is. Spouwmuurisolatie is namelijk goedkoper dan buitengevelisolatie. Afhankelijk van uw wensen m.b.t. de gevelafwerking kunt u uw gevel isoleren met onderstaande twee typen gevelisolatie:

  • SlimFort gevelisolatie: Duurzame gevelisolatie voor droge gevelbekleding
  • SlimFort XT gevelisolatie: Vuurvaste gevelisolatie voor droge gevelbekleding

Buitengevelisolatie past men meestal toe wanneer andere isolatiemethoden niet mogelijk zijn of niet tot de gewenste resultaten leiden. Een andere reden om te kiezen voor buitengevelisolatie is een beschadigde gevel.
PolyStuc buitengevelisolatie Buitengevelisolatie t.b.v. nat stucwerk. Voor een afwerking met nat stucwerk kiest u de buitengevelisolatie PolyStuc. Het isolatiemateriaal dat gebruikt wordt in de gevelisolatie bestaat voor 98% uit lucht.

Interessante links