Dakisolatie

Wat kost dakisolatie en wat levert het je op? Welke subsidies en leningen zijn er voor dakisolatie? Op deze vragen krijgt u in dit artikel antwoord. Met dakisolatie bespaar je namelijk veel energie en dus geld.

Voor het aanbrengen van dakisolatie betaal je één keer, maar de besparing zie je elk jaar terug op je energierekening. Maar óók als je de dakisolatie laat aanbrengen door een bedrijf, is het een goede besteding van je geld. Voor dakisolatie kun je de winst vergelijken met een spaarrente van 8 procent.

Het kost ongeveer net zoveel om dakisolatie te verbeteren als het kost om een dak zónder isolatie te isoleren. Er zijn veel verschillende materialen voor dakisolatie. Gebruik het liefst isolatiemateriaal met het KOMO-keurmerk voor dakisolatie.

Plat dak isoleren

Het isoleren van een plat dak vergt een totaal andere aanpak dan deze bij een schuin dak. Om een plat dak goed te isoleren zal men eerst moeten kijken naar de dakopbouw. Voor het isoleren van een plat dak heeft u verschillende mogelijkheden. De drie verschillende manieren om een plat dak op te bouwen zijn:

 • het koud plat dak
 • het warm plat dak
 • het omgekeerd dak

We spreken van een koud plat dak wanneer het isolatiemateriaal aan de onderzijde van het dakbeschot wordt toegepast. Bij het isoleren van een plat dak volgens het koud-dak-principe is het dan ook heel belangrijk een dampdicht scherm te plaatsen. Het nadeel van een koud plat dak is dat u moet isoleren met open materiaal zoals minerale wol (glaswol of steenwol). Als een dak een koud-dakconstructie heeft is het isoleren van een plat dak aan de binnenzijde een zeer goede oplossing.

Het warme dak is veruit favoriet als het gaat om het isoleren van een plat dak. Van een warm plat dak spreek je wanneer het isolatiemateriaal bovenop de dakconstructie is aangebracht.

Naast het warme dak en het koude dak is er nog een derde mogelijkheid voor de isolatie van een plat dak: het omgekeerde dak. Een omgekeerd plat dak wordt meestal toegepast bij renovatiewerkzaamheden waarbij het de bedoeling is dat de bestaande dakbedekking blijft liggen.Een plat dak kan worden geïsoleerd vanaf zowel de buitenkant als de binnenkant, maar het is het eenvoudigst te isoleren vanaf de buitenkant. Een plat dak isoleren is een stuk goedkoper dan het isoleren van een schuin dak. Over de exacte kosten gaan we het verder in dit artikel over hebben.

Hellend dak isoleren

Een schuin dak isoleren (ook wel een hellend dak genoemd) levert veel besparing op. Met nieuwe en innovatieve oplossingen kunt u een hellend dak isoleren met standaardproducten of met compleet geprefabriceerde daksegmenten. In plaats van isolatie met matten of dekens, kan een hellend dak ook effectief geïsoleerd worden met geblazen isolatie.

Een hellend dak isoleren kan met verschillende soorten isolatie gebeuren, zoals bijvoorbeeld met glaswol. De glaswol wordt tegen het hellend dak geplaatst en afgewerkt met gipsplaten. Voor het laten isoleren van een hellend dak met glaswol kan je rekenen op een startprijs van ongeveer 20 euro per vierkante meter. Een hellend dak isoleren met glaswol heeft als voordeel dat het onbrandbaar, geluidsisolerend, licht van gewicht en flexibel is.

Daarnaast is er ook nog pur of polyurethaan. Dit is verkrijgbaar als isolatieplaten en schuim, het wordt zowel bij isolatie van een plat- als hellend dak gebruikt. En tegenwoordig kun je ook een hellend dak isoleren met PIR.

Een hellend dak is het beste aan de buitenzijde te isoleren. Als de isolatie aan de binnenzijde van een hellend dak geplaatst wordt spreken we van een koud-dakconstructie. Een hellend dak kan natuurlijk ook vanaf de buitenkant geïsoleerd worden. Wel is het isoleren van de buitenkant van een hellend dak een ingrijpende verandering.

Dakisolatie via de binnenzijde of de buitenzijde?

Er bestaan twee manieren om een dak te isoleren, namelijk via de binnenkant of via de buitenkant.
Wil je een dak isoleren dan dien je dus eerst bepalen of je van binnenuit of van buitenaf gaat isoleren.

Dakisolatie via de binnenzijde

Bij het aanbrengen van dakisolatie langs de binnenzijde van een plat dak spreekt men ook wel van een koud dak. Bij dit aspect van dakisolatie verschijnen het dampscherm en het onderdak op het toneel. Een onderdak is dampopen zodat eventueel vocht in de dakisolatie toch nog langs buiten weg kan. Welke materialen gebruiken voor dakisolatie langs binnen? Dit type dakisolatie biedt naast een goede thermische isolatie vaak ook een goede geluidsisolatie.

Het dak isoleren aan de binnenzijde van het schuine dak is de meest voorkomende vorm van dakisolatie. Dit wordt “koud dak” isolatie genoemd, omdat de dakisolatie een buffer vormt tussen de warmte en het dak. Het dak isoleren aan de binnenzijde is ook nog eens goedkoper dan dakisolatie aan de buitenkant (“warm dak” isolatie).

Een plat dak voorzien van dakisolatie vanaf de binnenzijde wordt sterk afgeraden. Dakisolatie aan de binnenzijde geeft namelijk een verhoogd risico op vochtproblemen. De ruimte tussen de constructie om vocht af te voeren wordt met dakisolatie aan de binnenzijde opgevuld met isolatiemateriaal en vocht in de dakconstructie met dakisolatie kan structurele schade aanrichten aan het dak.

Dakisolatie via de buitenzijde

Bij het dak isoleren buitenzijde versus binnenzijde zijn er een aantal verschillen te benoemen. Dakisolatie vanaf binnen is meestal prima zelf uit te voeren, maar werkt in de regel minder goed dan isolatie vanaf de buitenzijde.

Het isoleren van een dak langs de buitenzijde is vanzelfsprekend duurder dan isoleren langs de binnenzijde. Een plat dak wordt in vrijwel alle gevallen langs de buitenzijde geïsoleerd.

Een schuin dak kan zowel via de binnenzijde als de buitenzijde worden geïsoleerd. Door isolatie vanaf de buitenzijde van het dak aan te brengen creëer je een mooie egale laag isolatie. Laat daarom je dak vanaf de buitenzijde isoleren.

Wat kost het om uw dat te isoleren?

Wanneer je dakisolatie laat plaatsen zal de oppervlakte de grootste impact hebben op de kosten. De kosten per m² wordt mee bepaald door het feit of je zelf de werken uitvoert of laat uitvoeren door een vakman. De kosten van zelfplaatsing hangen sterk af van het gekozen isolatiemateriaal en zijn isolatiewaarde (dikte + isolatiewaarde). De exacte kosten van dakisolatie hangen onder andere ook af van de dakconstructie van uw huis en de gebruikte methode. Daarnaast is het soort materiaal natuurlijk ook van belang:

 • Kosten glaswol en rotswol: Glaswol is verkrijgbaar vanaf 10 euro per m².
 • Kosten isolatieplaten: Dakisolatieplaten zijn verkrijgbaar vanaf 12 euro per m².
 • Kosten PUR-schuim: gemiddeld kost het isoleren van een dak met PUR in schuimvorm 30 euro per vierkante meter.

De kosten voor de materialen vallen onder het gebruikelijke btw-tarief van 21%.

Isolatie via Gemiddelde prijs
Hellend dak via binnen €25 – 50
Hellend dak via buiten €40 – €60
Plat dak via binnen €25 – 40
Plat dak via buiten €75 – €120

Deze prijzen zijn per vierkante meter.

Ga naar isocarm.be voor meer informatie over Dakisolatie.

Vraag een premie aan voor uw dakisolatie!

Voor eigenaren van woningen die isolatiemateriaal aan het dak hebben aangebracht kunnen in aanmerking komen voor een premie van de netbeheerder. Om voor deze premie in aanmerking te kunnen komen dient de aangebrachte isolatie een Rd-waarde te hebben van minimaal 3,5 m2 K/W.

U dient hierbij wel rekening te houden dat isolatiematerialen die al eerder ooit zijn aangebracht niet mogen worden meegerekend voor het verkrijgen van de premie. Daarnaast zal de premie worden berekend over het volledig geïsoleerde dak in vierkante meters.

Voor het verkrijgen van de premie van de netbeheerder gelden een aantal voorwaarden:

 • U kunt gebruik maken van deze premie als u de isolatie werkzaamheden zelf uitvoert of als u deze laat doen door een aannemer.
 • U krijgt de premie slechts eenmaal, voor het isoleren van het dak of het isoleren van de zoldervloer, niet voor beide.
 • De premie geldt alleen voor woningen of woongebouwen die in het Vlaamse Gewest staan.
 • De woning waarvoor de premie wordt aangevraagd dient voor januari 2006 te zijn aangesloten op het elektriciteitsnet.

In een aantal gemeenten kunt u een gemeentelijke of provinciale premie krijgen voor dakisolatie. Vind uw gemeentelijke en provinciale premies via ‘Zoek uw subsidie’ op energiesparen.be

Laat uw dak isoleren met een verlaagd BTW-tarief!

In 2020 kom je voor het laten isoleren van daken, vloeren en muren in aanmerking voor het lage btw-tarief van 9%. Het verlaagde BTW-tarief geldt niet voor alle verbouwingswerkzaamheden, maar wel voor isolatiewerkzaamheden. Het verlaagde btw-tarief voor dakisolatie is enkel geldig voor woningen die ouder zijn dan twee jaar. Met isolatiematerialen zoals glaswol, steenwol, piepschuim of isolatieglas kom je in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief.

Het arbeidsloon bij isolatievalt onder het lage btw-tarief van9 procent (regeling btw-verlaging), maar voor de materialen geldt het BTW-tarief van 21%. Voor werkzaamheden daaromheen (bijvoorbeeld sloopwerk) geldt ook het gewone btw-tarief van 21 procent. De partij zal het lagere btw-tarief in de factuur verwerken, zodat u minder betaalt.

Andere vormen isolatie

Geen enkele constructie is dezelfde en er bestaan heel wat verschillende soorten isolatie. De bekendste en meest toegepaste soorten isolatie zijn vloerisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie. Daarnaast heb je ook weer veel verschillende soorten isolatiematerialen. De kosten van verschillende soorten isolatie liggen tussen de €15 en €130 per m2, deze prijzen zijn inclusief btw. Zie hier een overzicht van verschillende soorten isolatie:

 • Spouwmuurisolatie
 • Spouwmuur na-isoleren
 • Vloerisolatie (via de bovenkant van de vloer)
 • Vloerisolatie (vanuit de kruipruimte)
 • Bodemisolatie
 • Gevel isoleren
 • Wand isoleren
 • Dakisolatie
 • Akoestische isolatie (geluidsisolatie)

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen, die meestal in platen geleverd worden, maar soms ook gespoten worden. Elk van deze soorten isolatie verbetert het wooncomfort, verlaagt de energiekosten, verbetert het energielabel en verhoogt de woningwaarde.