Keuken verbouwen

De keuken is een veelgebruikte ruimte in het huis. Elke dag breng je hier wel een paar momenten door. Het is daarom fijn om alles wat je in de keuken nodig hebt voorhanden te hebben, een goede sfeer en een gebruiksvriendelijke keuken te creëren. Bovendien is de gemiddelde levensduur van een standaard inbouwkeuken slechts 15-20 jaar.

Er zijn verschillende wegen die leiden tot een ideale keuken. In dit artikel lees je over de verschillende keukenstijlen, de gemiddelde kosten en wat er komt kijken bij een keukenrenovatie.

Wat voor keuken past bij jou?

Voordat je begint met het renoveren van de keuken heb je behoefte aan een plan. Bedenk wat de positieve en negatieve punten van je keuken zijn, zodat je precies weet wat je wilt aanpakken en wat je wilt behouden. Voor het uiteindelijke ontwerp kun je hulp zoeken bij een aannemer, maar voorafgaand zijn er verschillende bronnen die je kunt opzoeken. Zo kun je online een 3D ontwerptool uitproberen of inspiratie opdoen via Pinterest. Hier zie je veel verschillende keukenstijlen voorbij komen, elk met een eigen uitstraling en eigen materialen. Enkele voorbeelden van keukenstijlen zijn:

De landelijke keuken

In landelijke keukens wordt veel gekozen voor warme en ingetogen kleuren met natuurlijke materialen. Er hangt een klassieke, nostalgische sfeer en een groot fornuis is het pronkstuk van de keuken. Om de keuken toch modern te houden wordt er vaak gekozen voor zwart staal, bijvoorbeeld bij handgrepen. Op een mooi eikenhouten front staat dit erg stoer in een landelijk moderne keuken. Voor de speciale rustieke keuken wordt tegenwoordig veel gekozen voor een afwerking met whitewash, olie en greywash.

De moderne keuken

Bij moderne keukens wordt er veel gebruik gemaakt van strakke lijnen en een gladde afwerking. De inrichting is goed doordacht, van hoogwaardige kwaliteit en met moderne materialen. In het aanrechtblad kunnen verschillende materialen worden gebruikt. Een aantal voorbeelden zijn composiet, rvs, glas, beton, kunststof en graniet. De tinten in de keuken zijn het liefst naturel, wit, zwart in combinatie met een felle, gedurfde en zeer individuele kleur zoals rood, geel of blauw.

Er wordt vaak gekozen voor greeploze keukenfronten, waardoor een nog strakkere uitstraling ontstaat. Dit wordt versterkt met een gladde inductiekookplaat, een opvallende kraan en heldere keukenverlichting.

Houten keukens

Houten keukens werken met een grote diversiteit in hout, maar ook kleur. Zo kun je kiezen voor doorleefd hout of steigerhout, in combinatie met bijvoorbeeld wit of een pastelkleur. Houten keukens creëren een gezellige, warme sfeer en hebben een natuurlijke uitstraling. Deze keukens vertalen misschien wel het beste de trends van nu: natuurlijke looks en strakke, pure vormen. Je kunt het perfect combineren met retro- en vintage materialen of industriële beton- of rvs-elementen.

De klassieke keuken

De klassieke keuken kenmerkt zich door tijdloze, authentieke kleuren, afwerking en materialen. Je kunt hierbij denken aan sierlijke, warme, barokke elementen. Er wordt veel aandacht besteed aan hoogwaardige kwaliteit en een rijke afwerking. Een typische Engelse AGA komt in deze keuken perfect tot zijn recht. Verder wordt er vaak gekozen voor een bronzen kraan en veel zwart-wit elementen.

Meer informatie over de verschillende keukenstijlen en tips voor het verbouwen van je keuken vind je op AJC Renovation.

Wat kost een gemiddelde keukenrenovatie?

Wanneer je je keuken laat verbouwen, kunnen de prijzen erg uiteen lopen. Houd rekening met een bedrag tussen de €1000,- en €2500,- inclusief btw, manuren en voorrijkosten. De precieze kosten hangen af van de keuzes die je maakt:

Schilderen

Je kunt je keuken snel en eenvoudig renoveren met behulp van een nieuw kleurtje. Een nieuwe laag verf voor de muur, het plafond of de kastjes is een kleine verandering met een groot resultaat. Bij het schilderen van de keukenkastjes vraag je je natuurlijk af welke kleur, maar ook of je kiest voor schilder- of spuitwerk. Glanzend of mat maakt ook een groot verschil in de afwerking. De kosten liggen gemiddeld tussen de €30,- en €50,- per deurtje. Voor de muren en plafonds moet je eerst weten wat de ondergrond hiervan is, voordat je weet welke verf geschikt is. Voor het schilderen van de muren en plafonds moet je rekening houden met €7,- tot €35,- per m2.

Vervangen apparatuur

Wanneer je huidige apparatuur verouderd is of niet meer past bij de huidige keuken of behoeften, kun je deze vervangen. Keukenapparaten hebben vaak onbewust een grote invloed op het uiterlijk. Denk bijvoorbeeld aan het fornuis. Dit ligt duidelijk in het zicht en is daarnaast misschien wel het belangrijkste element in de keuken. Het laten vervangen van het fornuis kost gemiddeld tussen de €65,- en €200,-, exclusief de kosten van het fornuis zelf. Voor het aansluiten van een koelkast of vaatwasser kun je rekening houden met €100,- tot €300,-. Het laten vervangen van het werkblad kost gemiddeld €150,- tot €400,- (exclusief het werkblad en de wasbak).

Volledig renoveren

Het is logisch dat het totaal renoveren van je keuken meer kosten met zich meebrengt dan een kleinere renovatie. Het belangrijkste prijsverschil wordt bepaald door de indeling. Wanneer de indeling hetzelfde blijft, kun je uitgaan van een gemiddeld renovatiebedrag van €1000,-. Dit bedrag wordt hoger naarmate je kiest voor nieuwe apparatuur. Bij extra apparatuur zullen er waarschijnlijk ook leidingen verlegd moeten worden of er moet een nieuwe groep aangemaakt worden.

Wanneer de indeling verandert kun je rekenen op hogere kosten. Gemiddeld ligt de prijs voor het veranderen van de indeling bij een keukenrenovatie tussen de €1500,- en €2500,-. Dit kan hoger oplopen wanneer er bijvoorbeeld een muur gesloopt moet worden, er een kookeiland wordt toegevoegd of wanneer er leidingen en elektra in de muur gefreesd moeten worden.

Informatie over mogelijk premies vind je hier:
Vlaanderen.be: lees hier meer over de overkoepelende renovatiepremie
Wonenvlaanderen.be: lees hier wanneer je recht hebt op de Vlaamse renovatiepremie
Premiezoeker.be: vind hier informatie over alle mogelijke premies